enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
20°C
Antalya
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

Neden gıdıklanırız…

Neden gıdıklanırız…
REKLAM ALANI
22.07.2019
1.617
A+
A-

Bazen gıdıklama amacı olmayan bir dokunmada bile güleriz. Ya da başkaları tarafından gıdıklandığımızda güleriz. Fakat kendi kendimizi gıdıkladığımız zaman gülmeyiz. Neden başkası gıdıklayınca gülüyoruz? Gıdıklanmak konusundaki bu cevaba çok şaşıracaksınız.

Bazı insanlar gıdıklanma karşısında çok hassas olurken bazı insanlar da hiç tepki vermez. Gıdıklanınca derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir lifçikleri harekete geçer. Ancak bu sinyallerin beyin üzerinde nereye kaydedildiği henüz tam olarak bilinmiyor.

Özellikle tüyle okşama, tenimizde böcek yürümesi gibi durumlarda hassas olan bu lifcikler, sinyalleri anında beyne gönderir ve huysuzlanma ya da gülme semptomu devreye girer.

Beynin gıdıklanmaya verdiği tepki ile kaşınmaya verdiği tepki gönülsüz yapılan bir tepkidir. Bilişsel nörobilimci Sarah Jayne Blakemore yaptığı son araştırmasında, kendi kendimizi gıdıklayamadığımızı göstermişti.

Gıdıklanmaya bağlı olarak oluşan kahkaha, aslında bir reflekstir. Bilim adamları bunun tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorlar çünkü insan kendi kendini gıdıklayamıyor, bu refleks galiba şaşırtıcı bir unsura ihtiyaç duyuyor.

Tıp biliminin bu tarz insanları tamamen normal karşılaması, aslında gıdıklanma işleminin o kadar da önemli bir olay olmadığını gösteriyor. Çünkü gıdıklanmak, tamamen  hissiyatımızla ilgili bir durum olarak tanımlanmış.

GIDIKLANMANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Gıdıklama ile kan basıncı artar, nabız ve kalp atışı hızlanır, beynin uyanıklığı fazlalaşır. Gıdıklanmanın fiziksel olduğu kadar psikolojik etkileride vardır.

Gıdıklanma başlangıçta zevkli olabilirse de sürdürüldüğünde korku ve paniğe dönüşebilir. Bu da insanlar üzerinde fobi oluşmasını sağlar. Sonucunda ise el teması olmasa bile vücut ani olarak tepkiler verir. Öyle ki; bu vücut açığı size yapana karşı istemsizce küfür etmenizi sağlar.

Antik çağda Japonlar “kusuguri-zeme” adını verdikleri gıdıklama yönetmiyle insanları öldürüyorlardı.  Aynı yöntemi Adolf Hitler’in Nazi Almanyası da yaptı birçok kişi bu yöntem kullanılarak öldürüldü.

Sonuç olarak gıdıklanınca gülmemizin altında yatan şey aslında büyük bir acı ve ölüm korkusu.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.