Zencefil çok eski çağlardan bu yana kullanılan boyu bir metreye kadar ulaşabilen yaygın olarak baharat ve tıbbi bir bitki doğal ilaç olarak kullanılabilen ince uzun yapraklı otsu bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropikal veya subtropikal iklimlerde yetiştirilmektedir. Zencefil çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Taze, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş formları kullanılmaktadır. Dünya pazarı değerlendirildiğinde ekonomik değeri de yüksek olan zencefilin ülkemizde üretimi yok denecek kadar az miktarlardadır. Zencefilin yetişmesi için 3000-4000mm yağış alan sıcak, nemli iklimde ve deniz seviyesinden 1500m yüksekliğe kadar ortamlarda yetiştirilebilen tropik bir bitkidir.
Zencefil vitamin, mineral içeriği olarak oldukça zengin bir bitkidir. Zencefilde demir, kalsiyum, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin ve C vitamini gibi vitaminleri de içermektedir. Aynı zamanda Zencefilin içeriğinde %1-3 oranlarında uçucu yağ bulunmaktadır. Zencefilde bulunan uçucu yağda bazı aktif bileşenler yer almaktadır. Bunlar; bisapolen, zingiberene ve zingerol, shogaol ve gingerol bileşenleridir.
Zencefilin faydalarından bahsetmek gerekirse;
Bağışıklığı güçlendirir
Sindirim sürecini destekler
Kolesterolü dengelemede destekleyicidir
Kalp hastalıkları riskini azaltır
Kilo vermeyi destekler
Hastalıkların iyileştirilmesinde olumlu etkisi vardır
Beyin fonksiyonlarını destekler
Kan şekerini düşürür
Bağışıklığı destekleyici, canlı cilt görünümü ve karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi bulunan zencefil tarifi;
2 parmak kalınlığında zencefil
3-4 limon
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 ( yarım) çay kaşığı karabiber
2 greyfurt veya 4 havuç veya 2 mandalina veya 2 portakal mikserden çekilir
500 ml su eklenerek karıştırılır. Posası rahatsız etmiyorsa posalı tüketimi çok daha faydalıdır ancak posa rahatsız ediyorsa posası süzülerek kullanılır.
Her sabah uyandıktan sonra (mümkünse 1 bardak su içtikten 10-15 dakika sonra) 1 fincan veya yarım çay bardağına koyarak tüketilir.