enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
20°C
Antalya
20°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Açık
16°C

Vegan Beslenme

15.10.2023
62
A+
A-

Vejetaryen beslenmenin birçok çeşidi mevcuttur. Vejetaryen beslenmede genelde hayvansal et ürünlerinin tüketilmemesi ancak hayvanların sütü, yumurtası gibi besinlerin kullanımının isteğe bağlı olduğu beslenme modelidir. Vejetaryen beslenme çeşitlerinden birisi olan vegan beslenme türünde ise hiçbir hayvansal et tüketilmediği gibi hayvan kaynaklı ürünler de tüketilmemektedir. Aynı zamanda hayvanlar üzerinde deney yapan markalardan alışveriş yapmaz, hayvan kökenli elde edilen kıyafet vb. ürünleri (deri gibi) kullanmazlar. Vegan beslenme daha sağlıklı olmak için yapılan bir tercihten ziyade hayvanları korumaya yönelik tercih edilen bir beslenme modelidir.

Vegan beslenme modelinde hiçbir hayvan kaynaklı ürün tüketilmemektedir. Et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi hayvan ve hayvan kaynaklı hiçbir besin tüketilmez. Hatta bazı veganlar balı ve içerisinde süt bulunması sebebiyle çikolatayı dahi beslenmelerinden çıkartmaktadırlar. Bitkisel beslenme modelini tercih eden veganlar daha çok sebze, meyve ve tahıllı ürünler tüketmektedirler. Beslenmeleri bitkisel ağırlıklı olduğu için bir çok vitamin ve mineral eksikliği görülmesi kaçınılmazdır.

Vegan bireylerin beslenmelerinde protein oranları düşük olması sebebiyle hem vitamin mineral yönünden zayıf beslenme durumu oluşurken buna ek olarak tokluk sürelerinin de kısaldığını söylemek mümkündür. Karbonhidrat tercihlerini kompleks karbonhidratlardan yana kullandıkları takdirde B vitamini, lif ve demir yönünden destekleyici özellik sağlayacaktır. Kompleks karbonhidrat ve lifli beslenme aynı zamanda sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında önemlidir. Sebze ve meyvelerde çeşitlilik olması önemlidir. Aynı zamanda protein yönünden zayıf olması sebebiyle protein oranlarının artması için; kurubaklagil ve soya tüketimi arttırılmalıdır. Omega-3, lif ve çinko içeriğinin zengin olması sebebiyle ara öğünlere yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz, badem, kaju gibi) eklemek mineraller açısından vücudu destekler niteliktedir. Bunlara ek olarak öğün çeşitliliği dengeli ve sağlıklı bir beslenme için çok önemlidir. Öğün çeşitliliğine dikkat edilmelidir.

Vegan beslenme sonucu vitamin mineral eksikliği oluşması kaçınılmaz olması sebebiyle mutlaka multivitamin takviyelerinden ihtiyaca göre olanı doktor kontrolünde tercih edilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI