Microsoft dünyanın fişini çekti: “DİJİTAL KIYAMET”
Microsoft sistemlerinde yaşanan kesinti nedeniyle dünyanın fişini çekti. Uçuşlar yapılamadı, ameliyatlar iptal oldu, borsalar işlem yapamadı, banka sistemleri çöktü… Dünya mavi ölüm sessizliğine büründü. Sorun giderilince dünya derin bir oh çekti. Ancak geleceğe dönük kaygılar arttı.
Dünyada dijital kıyamet senaryosu gerçek oldu. Saatlerce hastaneler, havalimanları, havayolu şirketleri, trenler, bankalar, borsalar, süpermarketler, medya şirketlerinin internet üzerinden sunduğu hizmetler neredeyse tamamen çöktü. Onbinlerce uçuş iptal edildi. Havalimanlarında yolcular uzun kuyruklar oluşturdu.
Ameliyatlar iptal edildi, randevu sistemleri çalışmadı, doktorlar reçete dahi yazamadı. Havayolu şirketleri biletlemeleri manuel yapmaya başladı. Bankalarda internet işlemleri kesildi. Uluslararası haber kanalları bant yayınına geçti. Süpermarketlerde işlemler yapılamadı. Bazı ülkelerde borsalar açılamadı. Otobüsler bile garaja çekildi.
Kesinti, ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşandı. Bu nedenle, Windows işletim sistemini kullanan pek çok sektör işlemez hale geldi. Sorunun bilgisayar tehdit kontrolü yapan siber güvenlik firması CrowdStrike’den kaynaklandığı belirtildi. CrowdStrike hatalı güncellemeyi geri alsa da sistemler uzun süre düzelmedi. Dünyada kesintinin maliyetinin milyarlarca doları bulduğu belirtiliyor.
SORUNU KABUL ETTİ
ABD’li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin kendisinden kaynaklandığını kabul eden bir açıklama yaptı. Şirket, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Bazı problemler devam edebilir ama tamamen çözümü yakında yapılacak” dedi. Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edildi.
Daha sonra yapılan açıklamada ise, “Telemetremiz yazılım sorunundan etkilenen tüm uygulamaların iyileştiğini gösteriyor” denildi. Kesintiden etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive’ın da bulunduğu bilgisi verildi.
Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi. Crowdstrike CEO’su, “Sorun tespit edildi, izole edildi ve bir düzeltme dağıtıldı” dedi. Siber saldırı veya güvenlikle ilgili bir durum olmadığını sözlerine ekledi.
HİSSELERİ ÇÖKTÜ
Büyük kesintiden etkilenen tüm şirketler yaptığı açıklamalarda Microsoft’u suçladı. Havayolu şirketleri Microsoft’un adını geçirerek tüm havalimanında yolcularına anons yaptı. Dünyayı etkileyen kesintinin ardından CrowdStrike hisseleri çöktü. Şirketin hisseleri, ABD borsa öncesi işlemlerde yüzde 20 düşerken, kayıp 9.22 seyiyesine geriledi. Piyasa öncesi işlemlerde Microsoft hisselerindeki düşüş de yüzde 2’yi buldu. Gün içinde hissenin kaybı yüzde 0.69 oldu.
NELER OLDU? ALMANYA’DA AMELİYATLAR İPTAL OLDU
Alman hastaneleri kesintiler nedeniyle bazı özel ameliyatları iptal etti. Kiel ve Lübeck’te iptal olan ameliyatların yanı sıra ayakta tedavi klinikleri de kapatıldı. Berlin Havalimanı’nda tüm uçuşlar durduruldu. Berlin varışlı uçuşlar farklı havalimanlarına yönlendirildi. Almanya’nın amiral gemisi havayolu Lufthansa da rezervasyonlarda sorun yaşandığını duyurdu.
HOLLANDA: HAYATİ TEHLİKESİ OLMAYAN HASTA GELMESİN
Kesintiden en çok etkilenen ülkelerden biri Hollanda oldu. Hastaneler ameliyatları durdurdu. Achterhoek bölgesindeki Slingeland Hastanesi, sadece acil hastalara hizmet verileceğini, hayati tehlike arz etmiyorsa hastaların hastaneye gelmemesini istedi. Ülkenin doğusundaki Emmen şehrindeki hastaneler de operasyonların askıya alındığı açıkladı.
Hollanda’nın en işlek havalimanı Amsterdam Schiphol da durdu. Kesinti, Schiphol’den kalkan ve Schiphol’e gelen tüm uçuşları etkiledi. Hollandalı havayolu şirketi KLM, bilişim kesintisi nedeniyle operasyonlarının büyük bölümünü durdurduğunu duyurdu. Utrecht’te otobüsler çalışmadı.
Hollanda’nın en işlek havalimanı Amsterdam Schiphol da durdu. Kesinti, Schiphol’den kalkan ve Schiphol’e gelen tüm uçuşları etkiledi. Hollandalı havayolu şirketi KLM, bilişim kesintisi nedeniyle operasyonlarının büyük bölümünü durdurduğunu duyurdu. Utrecht’te otobüsler çalışmadı.
JAPONYA’DA HAVAYOLLARI DURDU Tokyo’daki havaalanları da kesintiden etkilendi. Tokyo’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Japonya’nın Narita Havaalanı’ndan yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan gibi havayollarının sistemlerinde sorun yaşandığı bildirildi.