enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Son Yılların Popüler Diyet Modeli Aralıklı Oruç (IF)

20.08.2023
123
A+
A-

Beslenme sağlığın temelini oluşturmasına karşın günümüzde insanlar beslenmeye ve yedikleri besinlerin temiz içerikli olmasına yeni yeni önem göstermeye başlamışlardır. Beslenmeye dikkat etmekle beraber ideal kilosuna erişmek aynı zamanda yağ oranlarını azaltmak isteyen bireylerin uyguladıkları çeşitli diyetler bulunmaktadır. Her beslenme modeli kişiye özeldir. Beslenme modeli yaşa, cinsiyete, boya, fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok etkene bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Uygulanması planlanan diyet modellerinin kişinin yaşam tarzına en uygun olanı tercih edilmelidir. Sıklıkla tercih edilen bu diyetlerden özellikle son yıllarda popüler olan Aralıklı Oruç bir diğer adıyla IF diyetinden bahsetmek istiyorum.

Aralıklı oruç beslenme modelinde birçok beslenme düzeni bulunuyor. Bu beslenme modelleri tercih edilirken çoğu zaman yaş faktörü de etkili olmaktadır. En çok tercih edilen diyet modellerinden bahsedecek olursak 5-2, 16-8 ve Ye-Dur-Ye beslenme düzenidir. 16-8 diyet modelinde 16 saat açlık hedeflenirken 8 saatlik zaman diliminde dengeli beslenmenin yapıldığı zaman dilimi oluyor. 16-8 modelinde beslenmeye genellikle öğlen 12’de başlanarak son öğün akşam 20.00’da yapılmaktadır. 5-2 diyet modelinde ise haftanın birbirini takip etmeyen iki günü normalde alınması gereken enerjinin %25’i alınmaktadır. Geri kalan günlerde normal beslenmeye devam edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu iki günün arka arkaya denk gelmesi sağlık açısından risklidir.

Ye-Dur-Ye modeline değinecek olursak bir gün normal beslenme yapılırken ertesi gün oruç tutulmaktadır. Ancak bu beslenme modellerinden hangisi tercih edilirse edilsin temel husus kalori açığı oluşturmak, sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bunlara ek olarak bu diyet modelini hamileler, emziren anneler, diyabet/şeker hastaları, düşük tansiyonu olan kişiler, yeme bozukluğu olan kişiler yapmamalıdır.

Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları;

Aralıklı oruç diyetinden olumlu şekilde yararlanmak istiyorsak yediğimiz besinlerin temiz içerikli olması gerekmektedir. Aynı zamanda kalori alımına dikkat edilmelidir. Bu durumlara dikkat edildiği takdirde aralıklı oruç insülin duyarlılığını arttırıcı rol oynarken insülin direncinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda kötü kolesterolü olumlu şekilde etkilemekte ve kalp sağlığını korumaktadır.

Aralıklı Oruç modelinin birçok faydası vardır ancak tek başına yeterli olmamaktadır. Dengeli ve sağlıklı öğünler tercih edilirken kalori alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak su tüketimi de bu süreci desteklemektedir. Aralıklı oruç kalori açığıyla metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olurken özellikle göbek bölgesinde bulunan yağlardan kurtulmanızı desteklemektedir. Ancak aralıklı oruç veya farklı bir diyet modeli fark etmeksizin bu süreçlerin bir uzman eşliğinde uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI