enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Osteoporoz(Kemik Erimesi) ve Beslenme

28.12.2023
46
A+
A-

Osteoporoz bir diğer adıyla kemik erimesi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan yavaş yavaş ilerleyen metabolik kemik hastalığıdır. Osteoporoz kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasıyla beraber kemiklerin zayıflaması sonucu ve kemik bütünlüğünün bozulmasıyla kemiklerin kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir. Kemik erimesi genellikle 50 yaş sonrası özellikle kadınlarda menopoz sonrasında kendini gösteren bir hastalıktır ancak temeli çocukluk ve ergenlik dönemine dayanmaktadır. Çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme ilerleyen yaşlar için oldukça önemlidir. Genel araştırmalarda Akdeniz tipi beslenenlerde osteoporoz riski düşük bulunmuştur.

Osteoporoz başlarda kendini hiç belli etmeyebilir. Ancak bazı belirtileri bulunmaktadır. Osteoporoz belirtileri; Bel ağrıları, sırt ağrıları, boyda kısalma, kamburlaşma ve kırıkların oluşması başlıca belirtiler arasındadır.

Kemik erimesi için risk grupları;

Sık doğum yapan anneler

Yeterli ve dengeli beslenmeyenler (özellikle kalsiyum ve D vitamini açısından)

Menopoz sonrası ilk 5 yıllık dönemde olanlar

Hareketsiz bireyler

Ailesinde osteoporoz geçmişi olanlar

Aşırı zayıf bireyler

Alkol ve sigara kullananlar

Uzun süreli yüksek doz ilaç kullananlar

Tanı yöntemleri için kan ve idrar tahlilleri aynı zamanda kemik yoğunluğu ölçümleri için kullanılan DEXA gibi yöntemlerle teşhisi sağlanabilmektedir.

Osteoporozun önlenmesi için çocukluk döneminden itibaren kalsiyumdan zengin beslenme süt ve süt ürünleri tüketiminin dengeli olması ve D vitamini oldukça önemlidir. Kalsiyumun vücutta emilimi ve kullanımı için fosfor, magnezyum, çinko ve en önemlisi D vitamini oldukça önemlidir bu sebeple tüm besin ögeleri yönünden dengeli ve düzenli bir beslenme yaşam boyu sürdürülmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI