enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5130
EURO
36,4631
ALTIN
2.955,44
BIST
9.112,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
18°C
Antalya
18°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C

Okul Çağı Çocuklarda Beslenmenin Önemi

07.01.2024
35
A+
A-

Beslenme çocuklarda büyüme ve gelişme süreci için oldukça önemlidir. Dünyada gelişmekte olan ülkelerde yetersiz ve dengesiz beslenme durumu söz konusu olması sebebiyle gelecek nesillerin temeli olan çocukların büyüme dönemlerinde beslenmeleri oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle büyüme gelişmenin çok hızlı olduğu bu çocukluk döneminde beslenme dengeli ve düzenli olmalıdır. 6-17 yaş aralığı genel olarak değerlendirildiğinde büyüme ve gelişmenin en aktif süreci denebilir. Bu dönemde yetişkinlere kıyasla enerji harcaması buna bağlı olarak enerji ihtiyacı da daha fazladır. Bu süreçte çocukların enerji ihtiyaçları tüm besin ögelerinden dengeli ve düzenli olarak karşılanmalıdır.

Çocukluk çağında yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu; kansızlık, büyüme geriliği, zayıflık, şişmanlık, zeka geriliği, kemik gelişiminde bozukluklar, eğitimde başarısızlık ve sosyal yaşamda uyumsuzluklarla beraber kendini gösterebilmektedir. Çocuklarda beslenme temeli küçük yaşlardan itibaren oluşmaya başlar ailede, okulda öğrendikleriyle belli başlı beslenme davranışları ya da şekillerini benimseyerek ilerleyen yaşlarda bu durumu sürdürmektedir. Bu sebeple çocuklarda en küçük yaşlardan itibaren evde aileden gördüğü, öğrendiği okulda ise öğretmeninin yönlendirmeleriyle öğrendiği beslenme davranışları temel oluşturur diyebiliriz. Bağışıklıklarını desteklemek, büyüme ve gelişmelerinin normal düzeyde seyretmesi, vitamin-mineral açısından eksiklik sağlanmaması için çocukların dengeli ve düzenli beslenmeleri önemsenmelidir. Özellikle ana okulu, ilk okul, orta okul süreçlerinde kemik gelişimi, diş sağlığı için günlük süt ve süt ürünleri tüketimi, beyin ve bağışıklığın güçlenmesinde yumurta tüketimi, deri, göz, diş ve diş eti sağlığı, hastalıklara karşı bağışıklığın oluşmasında yeşil yapraklı sebzeler oldukça etkilidir. Çocuğun büyüme ve gelişmesi için her besin ögesi yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir.

Çocuklar için örnek beslenme modeline genel olarak değinmek gerekirse;

Kahvaltıda: Yumurta, peynir, domates, salatalık, 1-2 dilim tam tahıllı ekmek ve 1 bardak ılık sütten oluşan dengeli bir tabak oluşturulabilir

Ara öğünlerde 1 muz, 1 portakal, 3 mandalina, 1 elma, 2 kivi gibi çeşitli meyveler 2 cevizle beraber meyve tüketimi desteklenebilir.

Öğle: 4-5 yemek kaşığı makarna, 5-6 yemek kaşığı Etlli/etsiz sebze yemeği, 4 yemek kaşığı yoğurtla tercih edilebilir.

Akşam: 4 köfte veya 1 orta boy balık, salata ve 4 yemek kaşığı pilav/makarna tercih edilebilir.

Çocuğun büyüme ve gelişmesi için protein, karbonhidrat, yağ alımı dengeli olmalıdır. Buna ek olarak sebze meyve tüketimi ihmal edilmemelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI