enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5130
EURO
36,4631
ALTIN
2.955,44
BIST
9.112,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
18°C
Antalya
18°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C

Obezite ve Beslenme

03.12.2023
38
A+
A-

Obezite günümüz dünyasının pandemisi diyebiliriz. Ülkemizde ortalama her dört erkekten birisi, her üç kadından birisi obezdir. Bu durumun dünyada da küresel anlamda yaygınlık göstermektedir. Obezite nedir? Diyecek olursak; günlük olarak besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve bunun sonucunda bu fazla enerjinin yağ olarak depolanması sonucu oluşan hastalıktır. Obeziteye sebep olan sadece fazla enerji alımı değildir buna ek olarak hareketsizlik, yemekleri hızlı yemek, öğün atlamak ya da öğün yerine sürekli atıştırmalık tüketmek, uzun süre yemek masasında kalmak, gece yemek yeme, kalori içeriği yüksek besinleri çok sık tüketmek, sıkıntı, stres ve depresyon gibi etkenler bu durumu destekler niteliktedir. Obezite aynı zamanda birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır.

Bunlar;

Karaciğer yağlanması

Kalp ve damar hastalıkları

Solunum sistemi hastalıkları

Hormonsal hastalıklar,

Uyku apnesi

Depresyon

Aşırı tüylenme

Yüksek kolesterol

Yüksek tansiyon

Diyabet

Kısırlık gibi hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Obezite durumunu yağlanma dışında kilo artışıyla beraber horlama, uyku esnasında terleme, uyku apnesi, sırt ve eklem ağrılarının da olması obezite olduğumuzu anlamayı destekler niteliktedir. Obez bireylerin sağlık problemlerinin ciddileşmemesi için beslenmelerini ve yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekmektedir.

Obez tanısı almış bireylerin tedavisinde günlük kalori miktarlarında düşüş sağlanarak sağlıklı bir beslenme düzeniyle kilo vermeleri mümkündür. Bireyin günlük alması gereken karbonhidrat değer aralığı %50-65, protein değer aralığı %10-20 ve yağ değer aralığı %20-35 olmalıdır.

Obez bireyler için önerilen davranış değişiklikleri ise şu şekildedir;

Sabah kahvaltısı genellikle atlanmamalıdır.

Ara öğün tüketimi olmalıdır bu sayede metabolizma sürekli aktif tutularak kilo kaybı kolaylaştırılır.

Yemekler yerken öğüne odaklanmalıdır bir şey izlerken ya da sohbet eşliğinde tüketim yapılmamalıdır.

Fiziksel aktivite oranı arttırılmalıdır

Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır

Şekerli ve paketli gıda tüketimi azaltılmalıdır

Protein alımı yeterli düzeyde olunmalıdır.

Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir

Tabak ve porsiyonlar küçültülmelidir bu süreç mutlaka bir diyetisyen eşliğinde yürütülmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI