enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5761
EURO
36,2187
ALTIN
2.984,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
21°C
Antalya
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Salı Açık
17°C

MUHALEFETE RAĞMEN S&P’DEN EKONOMİ İÇİN OLUMLU RAPOR

MUHALEFETE RAĞMEN S&P’DEN EKONOMİ İÇİN OLUMLU RAPOR
REKLAM ALANI
A+
A-

S&P, Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+”, yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” ve görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Yapılan açıklamada, ihracattaki güçlü toparlanma ve yurt içi ekonomik faaliyetlerin Covid-19 salgınına karşı dirençli kalmasıyla bu yıl yüzde 8,6 büyümesinin beklendiği aktarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notu ile not görünümünü teyit etti. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunun “B+/B”, yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise “BB-/B” olarak teyit edildiği bildirildi.
Ülkenin kredi notu görünümünün ise “durağan” olarak korunduğu belirtilen açıklamada, ihracattaki güçlü toparlanma ve yurt içi ekonomik faaliyetlerin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı dirençli kalmasıyla bu yıl yüzde 8,6 büyümesinin beklendiği aktarıldı.
Açıklamada, net kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının bu yılın sonunda yüzde 34’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.
Devam eden risklerin Türkiye’nin özel sektörünün esnekliği ve gerektiğinde maliye politikası yanıtı için yer bırakan yönetilebilir net genel kamu borcu stoku ile kısmen dengelendiğine işaret edilen açıklamada, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle merkez bankasının net döviz rezervlerinin tahminlerin ötesinde güçlenmesi halinde not yükseltmesinin düşünülebileceği ifade edildi.
Açıklamada, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerin ülkenin çeşitlendirilmiş ekonomisi ve geçmişte dış şoklar ile ülke içi ekonomik sıkıntıları atlatan özel sektörü tarafından desteklenmeye devam ettiği kaydedildi.
Türkiye’nin diğer gelişmekte olan piyasalardan daha hızlı toparlandığına dikkat çekilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl büyümeye devam ettiği aktarıldı.
Açıklamada, Kovid-19 salgının Türkiye ekonomisi için oluşturduğu doğrudan risklerin azaldığı belirtilerek Türkiye’nin mali pozisyonun diğer birçok yükselen piyasa ekonomisiyle karşılaştırıldığında güçlü kalmaya ve ülke kredi notlarını desteklemeye devam ettiği ifade edildi.
Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verilen açıklamada, ekonominin bu yıl yüzde 8,6, 2022’de yüzde 3,3, 2023 ve 2024’te yüzde 3,1’er büyüyeceği öngörüldü.
Ülkedeki işsizlik oranın ise 2021’de yüzde 12,6, 2022’de yüzde 12,2, 2023’te yüzde 11,2 ve 2024’te yüzde 11 olacağı tahmin edildi. Enflasyonun da bu yıl yüzde 17,3, 2022’de 12, 2023’te yüzde 9,5 ve 2024’te yüzde 9,2 olacağı öngörüldü.

REKLAM ALANI