Milyonlarca emekliyi ilgilendiren “sahte sigortalılık” denetimlerine başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunu ödemeyen vatandaşlara yönelik ciddi yaptırımlar başlatan SGK, bu kapsamda 9 milyonun üzerinde e-haciz işlemi gerçekleştirdi. Bu uygulama nedeniyle birçok kişinin maaş hesabına bloke konuldu.
SGK, 9 MİLYON KİŞİYE UYARI YAZISI GÖNDERİYOR
Ekonomi yönetimi, Türkiye’de uygulanan sıkı para politikalarını maliye uygulamalarıyla güçlendirmek için SGK’yı devreye soktu. Yılın ilk aylarında kurulan özel ekiplerle emeklilerin sigortalılık geçmişini geriye dönük olarak incelemeye başlayan kurum, sahte sigortalılık tespiti ve prim borcu ödemelerindeki aksaklıkları tespit etmek için kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu süreçte, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren e-haciz uygulamaları devreye alınırken, borçlu kişilere bilgilendirme ve uyarı yazıları gönderilmeye başlandı.
HESAPLARA BLOKE KONULUYOR
GSS prim borcu bulunan milyonlarca vatandaş, SGK’nın bu hamlesiyle karşı karşıya kaldı. E-haciz işlemleri kapsamında birçok kişinin maaş hesabı donduruldu ve borçların tahsili için yasal süreç başlatıldı. Yetkililer, borçlarını ödemeyen vatandaşların ekonomik sıkıntı yaşamaması için vakit kaybetmeden borç yapılandırma başvurusunda bulunmaları gerektiğini belirtti.
BORÇ YAPILANDIRMA ÇAĞRISI
Kamu kurumları, mağduriyetlerin artmaması adına vatandaşlara borç yapılandırma fırsatlarını değerlendirme çağrısında bulunuyor. Yapılandırma sürecinden faydalanan kişiler hem faiz yükünden kurtulabilecek hem de maaş hesaplarındaki bloke kaldırılacak. SGK yetkilileri, vatandaşların e-Devlet sistemi üzerinden borç durumlarını kontrol etmelerini ve en kısa sürede ödeme planı oluşturmalarını tavsiye etti.
Bu süreçte milyonlarca kişi, borçlarını yapılandırarak mağduriyetlerini önlemeye çalışırken, SGK’nın denetim ve yaptırımları ekonomideki disiplin politikasının önemli bir ayağı olarak görülüyor.