enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Kahve ve Yağ Yakımı

12.10.2023
57
A+
A-

Kahve günümüzde her insanın genel alışkanlıklarından birisidir diyebiliriz hatta çoğu buluşmaların ortak noktasıdır. Kahveyi sevdiğimiz, sohbetlerimize eşlik etmesi dışında popüler düşüncelerden birisi olan kahve yağ yakar algısı sebebiyle de aslında hayatımıza dahil olabiliyor.

Peki kahve gerçekten direkt olarak yağ yakımında etkili midir? Bir diğer deyişle kahve yağ yakar mı?

Aslında kahvenin direkt olarak yağ yakıcı etkisi bulunmamaktadır. İçeriğindeki bileşenleri sebebiyle daha çok destekleyici ve düzenleyicidir diyebiliriz. Kahve içerisinde bulunan kafein, teofilin, theobromine, klorojenik asit gibi içerikleri sebebiyle yağ yakımını ve metabolizmayı etkilemektedir.

Kahve içeriklerinden olan kafein ve klorojenik asitin metabolizmayı ve bu sebeple yağ yakımını etkilediği düşünülmektedir. Klorojenik asitin kan basıncını, beyin fonksiyonlarını ve yağ yakımında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Günlük olarak kahve (maksimum 400mg kafein) tüketen bir bireyin yağ yakımının desteklendiğini ve metabolizmasında olumlu değişiklikler olduğunu söylemek mümkündür. Ancak her durumda olduğu gibi tek başına kahve tüketimi bu duruma etkili olmayacaktır. Aynı zamanda antrenman, spor ve egzersiz öncesi kahve tüketimi yağ yakımını önemli ölçüde desteklemektedir. Antrenman öncesi içilen kahveden gerekli verimin alınabilmesi için yüksek kafein içeriğine sahip kahve tüketilmesi gerekmektedir.

Kahve aynı zamanda diüretik etkiye sahiptir. Kafein kardiyovasküler sistemin hareketliliğini arttırıcı etkiye sahiptir. Bu sebeple kan basıncında artışa sebep olur aynı zamanda bu durum vücudumuzda diüretik etkiye sebebiyet verir ve su atımı gerçekleşir. İçilen her fincan kahve için ödem tutma durumunun olmaması ve vücutta su kaybı olmaması için mutlaka eşdeğer ölçüde su tüketilmelidir.

Peki hangi kahve türü tercih edilmelidir;

Süt, şeker, süt tozu, aroma verici maddeler içeren kahve tüketimi önerilmemektedir. Hem kalori değeri artmakta hem de kafein gerekli etkiyi gösterememektedir.

Kahve tercihimizi espresso, filtre kahve veya Türk kahvesinden yana kullanmamız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI