enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
15°C
Antalya
15°C
Az Bulutlu
Salı Açık
18°C
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Açık
19°C
Cuma Açık
19°C

KADINLARIN ÇALIŞTIĞI TESİSTE ÜRETİLEN MANTARLAR 48 İLE GÖNDERİLİYOR 

KADINLARIN ÇALIŞTIĞI TESİSTE ÜRETİLEN MANTARLAR 48 İLE GÖNDERİLİYOR 
REKLAM ALANI
A+
A-

Van’ın Tuşba ilçesinde 2019 yılında girişimci Kubilay Çağrı Gidersu tarafından kurulan ve tamamı kadın çalışanlardan oluşan kültür mantarı üretim tesisi, hem bölge ekonomisine hem de kadın istihdamına büyük katkı sağlıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle Atmaca Mahallesi’nde hayata geçirilen tesis, “Memba Mantar” adıyla faaliyet gösteriyor.

5 bini kapalı, toplamda 25 bin metrekarelik alanda kurulan tesis, son teknolojiyle donatılmış bir yapıya sahip. Kimyasal ilaç kullanılmadan organik yöntemlerle üretilen mantarlar, 48 ildeki zincir marketlere gönderiliyor. Ayrıca, çatıya kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde tesis kendi enerjisini üretirken, tarımsal atıkların yeniden değerlendirilmesiyle çevre dostu bir örnek proje olarak öne çıkıyor.

GÜNLÜK 3 TON MANTAR ÜRETİMİ 


Tesisin sahibi Kubilay Çağrı Gidersu, Avrupa standartlarındaki bu modern üretim merkezinde 63 kadın çalışanın istihdam edildiğini belirterek şunları söyledi: ” 11 üretim odasıyla başladığımız bu yolda, şu an 21 odayla tam kapasiteye ulaştık. Tesisimiz, dijital ortamda kontrol edilen sıcaklık, nem ve karbondioksit seviyeleriyle neredeyse insan eli değmeden üretim yapıyor. Hedefimiz, ürün çeşitliliğini artırarak salamura, doğranmış ve kurutulmuş mantar üretimiyle ihracata yönelmek.”

KADINLARA YENİ İŞ KAPISI 


Kadın istihdamına özel önem veren tesis, bölgedeki kadınlara ekonomik özgürlük sunuyor. Çalışanlardan Dilan Kuşan, tesiste iş sahibi olmanın kendisine ve çevresine katkı sağladığını belirterek, “Birçok kadın burada ilk kez iş sahibi oldu. Kazancımızla aile bütçesine destek oluyor, hatta geleceğimizi şekillendiriyoruz.” dedi.

Tesisin bir diğer çalışanı Elif Bingöl ise “Bölgemizde kadın istihdamının artırılması açısından bu tür tesisler çok önemli. İnşallah bu örneklerin sayısı artar.” ifadelerini kullandı.

Tuşba’daki bu örnek tesis, hem kadın istihdamı hem de modern tarım teknikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

 

 

REKLAM ALANI