enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
30°C
Antalya
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU (IBS)

02.11.2023
90
A+
A-

İrritabl bağırsak sendromu bir diğer adı huzursuz bağırsak sendromu nedeni bilinmeyen karın rahatsızlığı ve ağrısıyla beraberindeki genel sindirim sistemi bozukluğudur diyebiliriz. Kesin bir nedeni bulunmamasına karşın stres, duygu durum değişiklikleri, besin alerjileri, bozulmuş bağırsak mikrobiyatası, fizyolojik faktörler, genetik yatkınlıkta dahil olmak üzere çeşitli birçok etken sebebiyle bu duruma neden olduğu bilinmektedir. Ancak sindirim sisteminde anormali olmasına rağmen tarama testlerinde direkt olarak bu durum saptanamamaktadır. Kesin ve tek bir nedeni yoktur. Bir çok faktörün etkileşimi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Günümüzde gençlerde ve erkeklere kıyasla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kesin nedeni doğrudan bilinmemesine karşın hayat kalitesini düşüren birçok sindirim sistemi bozukluğunu beraberinde bulundurmaktadır.

 

IBS risk faktörlerine değinmek gerekirse;

• Kadın olmak

• Gastroenteritler

– Bakteriyel

– Viral

• Östrojen kullanımı

• Antibiyotik kullanımı

• Gıda intoleransı

• İskemik kolit hikayesi

• Kötü yaşam şartları

İrritabl bağırsak sendromunda kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak tedavi yöntemleri belirtilerin şiddetini azaltıcı ve tekrarlanmasını önlemeye yöneliktir. Tedavide eğitim, ilaç tedavisi, psikososyal rehberlik ve diyet tedavisi önemli rol oynamaktadır. Ayrıca ilaç tedavisinin yanında kişilerin özellikle yedikleri besinlere dikkat etmeleri de rahatsızlığı azaltıcı bir unsurdur. İBS’de beslenme tedavisi ve eğitiminin de önemli bir yeri vardır. Beslenme tedavisinde amaç yeterli ve dengeli besin alımını sağlamak buna ek olarak besinlerin semptomlara yönelik etkisini dikkate alarak diyeti düzenlemektir İBS’ de beslenme tedavisi semptomlara yönelik olmalıdır. Semptomlarla ilişkili olabilecek besinlerin diyetten çıkarılması/azaltılması gerekmektedir. Tedavide multidisipliner çalışma önemlidir mutlaka uzman kontrolünde ilerletilmesi gereken bir süreçtir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI