enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5103
EURO
36,1854
ALTIN
2.969,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
20°C
Antalya
20°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Açık
15°C

Gut Hastalığı ve Beslenme

11.12.2023
40
A+
A-

Gut hastalığı şiddetli bir inflamatuar eklem hastalıklardan birisidir. Gut terimi 13. yüzyılda latince damla anlamında olan ‘gutta’ kelimesinden esinlenerek vücutta bulunan zehrin eklemlere damla damla girmesi sonucu oluşan bir hastalık olarak öne sürülmüştür. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde hem hiperürisemi hem de gut prevalansında artıştan söz edilmektedir. Bu hastalıkta değişik dokularda daha çok eklemlerde MSU kristallerinin birikmesi sonucu kaynaklanır ve kronik hiperürisemi ile birlikte ortaya çıkar.

Beslenme sonrası normal şartlarda vücuttaki atık maddeler özellikle protein yapıda bulunan atıklar ürik aside çevrilmesiyle beraber vücuttan atılır. Ürik asidin vücuttan atılmasında yaşanan problemler ya da ürik asidin gereğinden fazla üretilmesi sonucu kanda ve vücutta birikmeler oluşabilir. Kan dolaşımında bulunan ürik asit miktarının normalin üzerine çıkması durumuna hiperürisemi denmektedir. Bu durumu takiben gut hastalığı ilerleyerek zaman içerisinde ağrılı eklem iltihaplarıyla sonuçlanabilmektedir.

Gut hastalığının etkenlerinden bahsetmek gerekirse; aşırı alkol tüketimi, aşırı enerji alımı, obezite, aşırı karbonhidrat tüketimi, aşırı yağ tüketimi, yaş ve genetik faktörlerde hastalık üzerinde etkiye sahiptir.

Gut hastalığının etkilerini azaltmak, hastalığın seyrini iyileştirmek için beslenme programı değiştirilmelidir. Mutlaka fiziksel aktive arttırılmalı buna dengeli ve düzenli bir beslenme eşlik etmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler;

Egzersiz yapılmalı

Alkol alımını sınırlandırmak

C vitamini tüketimini arttırmak

Şeker alımını kısıtlamak

Meyve suyu gibi şekerli ürün tüketimini azaltmak

Sebze tüketimini arttırmak

Yağ tüketimi sınırlandırılmalı

Eğer obezite veya kilo durumu etkiliyse Gut’a uygun dengeli ve düzenli beslenmeyle beraber kilo kaybı sağlanmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI