enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Fonksiyonel Gıdalar – Nutrasötikler ve Sağlık Üzerine Etkileri

17.12.2023
22
A+
A-

Artan teknolojik gelişmeler ve bilinçlenen toplumun kaliteli beslenme eğilimi göstermesi nedeniyle üreticiler hem bireylerin bu beklentilerini karşılamak hem de kazanç elde etmek için gıdanın kendisine veya elde etmek için gıdanın kendisine veya bileşeninde birtakım değişiklikler yaparak tüketicinin istediği sunum ve formu elde etmek için fonksiyonel besinler ortaya konulmuştur.

BAZI ÖNEMLİ NUTRASÖTİKLER

Çay, Ekinazya, Biberiye , Sarı kantaron, Ginko biloba, Domates, Sarımsak , Soya fasülyesi , Diyet lifi , Keten tohumu ve Deniz nutrasötikleri

NUTRASÖTİKLER

Hastalıkların iyileşmesinde ve önlenmesinde sağlığa olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış zararlı etkisi olmayan gıda ekstresi desteğidir. Nutrasotikler hem geleneksel hem de farklı formdaki (tablet , kapsül vb ) gıda ve gıda bileşenlerini tarif eder.

Terimin yapısındaki ‘’nutra’’ ifadesi maddenin besinsel kaynağını, ‘’sötik’’ ise vücuttaki farmakolojik etksini belirtmektedir. Fonksiyonel gıdalar ve nutrasötikler hastalıkların tedavisinde etkili olmakla birlikte tek başlarına tedavi edici ilaç olarak kullanılamazlar. Bunlar tüm makro ve mikro besin öğeleri ihtiyaçlarını karşılayacak ve çeşitli hastalıklara karşı önlem alacak doğal ve güvenli gıdalardır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI