Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” iddiası doğrultusunda 27 aydır yükseltmediği politika faizini, 6,5 puan artışla yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çekti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati yerine Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığı’na da Şahap Kavcıoğlu yerine Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesinin ardından ilk kez toplanan Merkez Bankası PPK, döviz kurları ve enflasyonda yukarı doğru patlama, döviz rezervlerinde de rekor azalışlara sahne olan 27 ayın sonrasında ilk kez faiz artırdı.
Merkez Bankası, Mart 2021’den sonra ilk kez politika faizini artırdı. Yüzde 8,5 seviyesindeki faiz yüzde 15’e yükseltildi.
Böylece TCMB, Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığındaki ilk toplantıda 650 baz puanlık faiz artırımına gitti.
“Faiz artışlarına devam” sinyali
Merkez Bankası, faiz kararı sonrası yayımlanan metinde “faiz artırımlarına devam” sinyali verdi. Metinde “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” denildi.
Enflasyonda yüzde 5 hedefi hatırlatılarak “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” değerlendirmesi yapıldı.
Enflasyonda yükseliş bekleniyor
Küresel ekonomide enflasyonun gerilediği ancak yurt içinde yüksek kalmaya devam ettiği belirtilerek “Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir” açıklaması yapıldı.
Karar metnindeki en büyük değişimlerden bir diğeri Şahap Kavcıoğlu döneminde sıklıkla kullanılan “Liralaşma Stratejisi” ifadesinin çıkarılması oldu.
Karar sonrası yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi:
“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.
Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.
Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.
Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.”
Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar 24 lirayı geçti