enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2685
EURO
37,1799
ALTIN
2.983,48
BIST
9.043,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
27°C
Antalya
27°C
Açık
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
26°C

Diyet Posası ve Beslenme

20.10.2023
54
A+
A-

Beslenme nedir öncelikle bunu açıklayarak başlayalım beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak yahut canımızın çektiği şeyleri yemek/içmek değildir. Beslenme sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Peki diyet posası nedir? Diyet posası ise bitki hücre duvarını oluşturan ve nişasta olmayan polisakkaritler, sindirilemeyen oligosakkaritler, lignin ve dirençli nişastadan oluşan bileşiklere yahut genel tanım olarak besinlerin bir bileşeni olarak insan vücudunun sindiremediği ya da kan dolaşımına emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara posa diyoruz. Fizyolojik fonksiyonları, fiziksel fonksiyonları, gastrointestinal yoldaki farklı lokal ve sistematik etkileri sebebiyle beslenmede ve diyet tedavilerinde diyet posasının çok önemi vardır. Posanın fiziksel ve fizyolojik olarak iki yararı bulunmaktadır bunlar; Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korunabilmek için önemlidir ve bazı hastalıkların tedavisinde önemlidir. Fizyolojik etkilerine göre posa; çözünür posa (suda çözünür) ve çözünmez posa (suda çözünmez) olarak ikiye ayrılmaktadır. Çözünen posalar vücudun şeker kullanımının dengelenmesinde yardımcı olur. Çözünür Posalar: Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, portakal ve havuç gibi birçok meyve ve sebzede, psyllium (karıyarık otu) tohumunun kabuğunda vardır. Posa Kaynakları: Doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla, kurubaklagiller (% 11-26), sert kabuklu meyveler (%5-14), tahıl ürünleri (%4-7.5), sebzeler (%3-4) ve meyvelerdir (%1-2). Çiğ olanlar pişmişlerden, kabuklu olanlar kabuksuzlardan daha çok diyet posası içermektedir.

Posanın Fizyolojik Etkilerinden bahsedecek olursak diyetlerde posanın bulunması besin emilimini, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını, sterol metabolizmasını, dışkı hacim ve ağırlığını, bağırsak yapısını, bariyer fonksiyonunu ve immun fonksiyonları etkiler. Mide boşalmasını geciktirir, yeme isteğini azaltır, ince bağırsakta viskositeyi arttırarak basit karbonhidratların emilimini azaltır. Kalın bağırsakta, fermente edilebilirliği yüksek çözünür posa bakteriler tarafından daha fazla oranda kısa zincirli yağ asitleri oluşturur. Çözünmez posanın fermente edilebilirliği daha düşüktür. Diyet posası dışkılama sıklığı ve dışkı ağırlığını arttırarak bağırsakta oluşan artıkların ve toksinlerin hızla dışarı atılmasını sağlar. Diyet posası aynı zamanda bağırsaklardan safra asitlerinin emilimini azaltarak karaciğerde kolesterol sentezini yavaşlatarak kan kolesterolünün düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

Diyet Posası ve Beslenme

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI