enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
33°C
Antalya
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

DASH DİYETİ

21.09.2023
64
A+
A-

Günümüzde uygulanan bir çok farklı diyet modeli mevcuttur. Beslenme durumunun kişiye özgü olması sebebiyle yaşam standartlarına ve günlük aktivite düzeyine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Günlük harcanan enerji, kişinin beslenme alışkanları bu süreçte etkili olmasının yanı sıra kişinin sağlık problemleri diyetlerin uygulanma sürecinde etkilidir. Örneğin epilepsi tanısına sahip olan bireylere öncelikli olarak ketojenik diyet uygulanmaktadır. Dash diyeti de hipertansiyon tanılı bireylerde uygulanmaktadır. Hipertansiyonu düşürmesinin ve durdurmasına ek olarak kilo vermede de etkili bir diyet modeli olması sebebiyle son dönemlerde gözde diyet modelleri arasında yerini almaktadır. DASH diyeti, İngilizcede “Dietary Approaches To Stop Hypertension” sözcüklerinin kısaltmasıdır. “Yüksek tansiyonu durdurmak için diyet yaklaşımları” anlamına gelmektedir. Bu diyet modeli genelde doktor ve diyetisyen iş birliğiyle yürütülmektedir.

Dash diyetinin genel anlamda sodyum alımının sınırlandığı buna ek olarak basit karbonhidrat ve şeker tüketiminin azaltıldığı bir beslenme modelidir. Bu diyette glisemik indeksi düşük tam tahıl ve kurubaklagiller, protein olarak tavuk, balık, yumurta, az yağlı süt ürünleri, kuruyemişler, sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir. Beslenme düzeni bu besinlerle oluştururken işlenmiş et ve et ürünleri, şekerli besinler, fast-food, basit karbonhidratlar, paketli gıdalar, gazlı içecekler ve alkol tüketimi istenmemektedir. Dash diyetinde sebze-meyve 4-5 porsiyon, süt ürünleri günde 2-3 porsiyon, yağsız et, tavuk, balık günlük 200gramdan az, tüketilmektedir.

DASH Diyetinin Etkileri

Kalp damar sağlığını olumlu yönde etkiler

Hipertansiyonu dengeler

İnsülin direnci ve kan şekerini olumlu yönde etkilemektedir

Kilo kaybı sağlar

Kan basıncını düşürür

Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır

Felç riskini azaltır.

Menopoz sonrası ruh halini olumlu etkilemektedir

Hipertansiyon, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Geleneksel tuz kısıtlı diyetlerden ayrılarak beslenmenin düzenlenmesi ve kilo kaybına da etki sağlayan DASH diyeti ortaya çıkmıştır. DASH diyeti, hipertansiyonun tedavisi için geliştirilmesinin yanında; antioksidan vitaminlerden zengin, posa içeriğinin yüksek, yağ ve şeker içeriğinin düşük olması sebebiyle son zamanlarda hipertansiyon dışında diyabet, kalp damar hastalıkları ve inflamatuar hastalıklar içinde koruyucu olabileceği anlaşılmıştır. Ancak hangi beslenme planı olursa olsun bu beslenme planından daha verimli sonuç alabilmek ve o beslenme planını desteklemek adına günlük hareket oranımızı arttırmamız gerekmektedir. Ortalama 40-50 dakikalık yapacağımız hafif tempolu bir yürüyüş bu süreçleri desteklemekte ve kalp sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI