Beslenme insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Sağlıklı bir zihin, güçlü bir bağışıklık ve sağlıklı bir beden için beslenme oldukça önemlidir. Bu noktada beslenme okuryazarlığından bahsetmek gerekirse; Beslenme okuryazarlığı besinler ve beslenmeyle ilgili verilere ulaşabilme, analiz yapabilme, doğru karar alarak uygulayabilme, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirebilme, gerekli oranlarda sağlıklı besin seçimi ve tüketimiyle beraber beslenmenin sağlığa olan etkileri konusunda bilgileri okuyabilme, anlayabilme ve kullanabilme durumudur diyebiliriz.
Dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenme davranışının aynı zamanda alışkanlığının benimsenmesi yaşam kalitesini ve genel süresini etkileyen beslenme sorunlarının en aza indirilmesi buna ek olarak beslenmeye bağlı hastalıkların önüne geçilebilmesi için toplumun beslenme okuryazarlığı düzeyinin öncelikli olarak belirlenmesi ardından bu düzeyin yükseltilmesi gerekmektedir. Beslenme okuryazarlık düzeyinin artışıyla doğru orantılı olarak bireylerin sağlıklı besin seçimi yapma oranları artış göstermektedir. Aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilmesi açısından da önem taşımaktadır.
Sağlık Okuryazarlık Düzeyi Sınırlı veya Yetersiz Olanlarda;
Sağlıksız bir yaşam
Verilen eğitimleri anlamada güçlük
Koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi eksikliği
Kronik hastalık riskinde artış
Düşük bağışıklık
Tedaviye uymada sorunlar
Hastaneye yatış oranında artış
Sağlık harcamalarında artış gibi durumlardan söz edilebilir
Beslenme okuryazarlığıyla beraber kişilerin besin, besin seçimleri, tüketimleri, beslenmeleri, sağlıklı beslenmeleri, gıda güvenirliği ve gıda güvencesi gibi konularda doğru bilgi, davranış ve tutuma sahip olarak doğru karar alıp uygulamaları tutum ve davranışlarına dikkat etmeleri durumundan söz edilebilir. Sağlıklı besin tercihinde bulunmak, sağlıklı beslenmeyi geliştirmek konusunda beslenme okuryazarlığı önem taşımaktadır.