enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Beslenme Okuryazarlığı

16.11.2023
45
A+
A-

Beslenme insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Sağlıklı bir zihin, güçlü bir bağışıklık ve sağlıklı bir beden için beslenme oldukça önemlidir. Bu noktada beslenme okuryazarlığından bahsetmek gerekirse; Beslenme okuryazarlığı besinler ve beslenmeyle ilgili verilere ulaşabilme, analiz yapabilme, doğru karar alarak uygulayabilme, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirebilme, gerekli oranlarda sağlıklı besin seçimi ve tüketimiyle beraber beslenmenin sağlığa olan etkileri konusunda bilgileri okuyabilme, anlayabilme ve kullanabilme durumudur diyebiliriz.

Dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenme davranışının aynı zamanda alışkanlığının benimsenmesi yaşam kalitesini ve genel süresini etkileyen beslenme sorunlarının en aza indirilmesi buna ek olarak beslenmeye bağlı hastalıkların önüne geçilebilmesi için toplumun beslenme okuryazarlığı düzeyinin öncelikli olarak belirlenmesi ardından bu düzeyin yükseltilmesi gerekmektedir. Beslenme okuryazarlık düzeyinin artışıyla doğru orantılı olarak bireylerin sağlıklı besin seçimi yapma oranları artış göstermektedir. Aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilmesi açısından da önem taşımaktadır.

Sağlık Okuryazarlık Düzeyi Sınırlı veya Yetersiz Olanlarda;

Sağlıksız bir yaşam

Verilen eğitimleri anlamada güçlük

Koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi eksikliği

Kronik hastalık riskinde artış

Düşük bağışıklık

Tedaviye uymada sorunlar

Hastaneye yatış oranında artış

Sağlık harcamalarında artış gibi durumlardan söz edilebilir

Beslenme okuryazarlığıyla beraber kişilerin besin, besin seçimleri, tüketimleri, beslenmeleri, sağlıklı beslenmeleri, gıda güvenirliği ve gıda güvencesi gibi konularda doğru bilgi, davranış ve tutuma sahip olarak doğru karar alıp uygulamaları tutum ve davranışlarına dikkat etmeleri durumundan söz edilebilir. Sağlıklı besin tercihinde bulunmak, sağlıklı beslenmeyi geliştirmek konusunda beslenme okuryazarlığı önem taşımaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI