enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
14°C
Antalya
14°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Açık
15°C
Salı Açık
16°C
Çarşamba Açık
18°C

BAYRAM SONRASI ZOR DURUMDA KALABİLİRSİNİZ

BAYRAM SONRASI ZOR DURUMDA KALABİLİRSİNİZ
REKLAM ALANI
A+
A-

“TÜM KREDİ KARTI LİMİTLERİ BU SEVİYEYE İNDİRİLECEK”
Türkiye, son yıllarda yaşanan enflasyon sonrasında aylık gelir-kredi kartı limiti dengesinde dünyanın en sağlıksız ülkeleri arasına yerleşti. Milyonlarca kullanıcının kart limiti, aylık gelirinin 10 katı ve üzerine kadar çıkarken, duruma el atmak üzere harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaptıkları çalışmayı BDDK’ya iletti.
Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon karşısında çalışan ücretleri yeterli seviyede artmazken, vatandaşlar çareyi kredi kartı limitlerine yüklenmekte buldu.
Bu durum, Türkiye’yi aylık gelir-kredi kartı limiti oranında dünyanın en sağlıksız büyüyen ülkeleri arasına yerleştirirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalara iletilen uyarılara rağmen Türkiye’de milyonlarca kredi kartı sahibi, aylık gelirinin 10 katı ve üzerine çıkacak seviyede kredi kartı limitine sahip olmaya devam ediyor.
Söz konusu durum, yaz aylarında başlanan parasal sıkılaşma politikaları için de büyük bir tehdit unsuru haline gelirken, kredi kartı limitlerinin yüksek olması nedeniyle ekonomi yönetimi, henüz piyasalarda arzu edilen soğumayı gerçekleştirebilmiş değil.
KREDİ KARTLARINA YENİ KISITLAMA YOLDA
Haziran ayı itibarıyla başlayan faiz artırımları 8 ay boyunca kesintisiz şekilde sürmüş, son olarak TCMB verdiği kısa aranın ardından 21 Mart 2024 tarihli PPK toplantısında da faizleri 500 baz puan artırma kararı almıştı. Bu adımlardan kredi kartı kullanıcılarının tam olarak etkilenmemesi amacıyla yılın ilk aylarında kart faizleri için ‘tavan oran’ belirleyen TCMB, attığı bu adımın milyonlarca kart sahibi tarafından istismar edilmesi üzerine harekete geçti.

İlk olarak 16 Mart tarihli Resmi Gazete tebliği ile kredi kartlarından çekilen nakit avanslar için belirlenen yüzde 4.42 oranındaki faiz yüzde 5’e yükseltildi. Bu kısıtlama kararını ise 6 Nisan tarihli ikinci tebliğ takip etti.

İkinci kararda ise kredi kartlarının tamamına yönelik akdi faiz oranında artışa gidildi ve 1 Aralık 2023 itibarıyla 3.66’ya sabitlenen referans oran, 1 Nisan itibarıyla 4.25’e yükseltildi.


TÜM KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK
Atılan kısıtlayıcı adımlara karşın Türkiye’de kredi kartı çılgınlığı tam gaz devam ediyor. Söz konusu durumun önüne geçebilmek için daha radikal adımlar atmaya hazırlanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan liderliğindeki ekonomi yönetimi, milyonlarca kart sahibinin limitlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre TCMB ve Bakanlık, BDDK’ya gönderdiği rapor ile bankalara yeni talimatlar iletecek. Bu talimatlarda, kredi kartı limitlerinin aylık gelirin 4 ve 8 katı arasında belirlenmesi, kart limitlerinde findeks kredi notuna daha çok önem verilmesi gibi kriterler getirilecek. Bir başka deyişle, mevcut şartlarda kredi kartı limiti ile aylık kazancı arasında büyük uçurum bulunan milyonlarca kart sahibinin limitleri, atılacak adım sonucunda aşağı yönlü revize edilecek.

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI