Alanya Belediyesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan, Alanya tarihine ışık tutacak ‘Alanya Kent Arşivi’ projesi Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve ALKÜ Rektörü Ekrem Kalan’ın protokol imzası ile hayata geçirildi.
Alanya Belediyesi’nde bir araya gelen ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ile Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Kent Arşivi projesinin protokolünü imzaladı. İmzalanan protokolle Çarşı Mahallesi’nde bulunan Alanya Belediyesi Herbaryum Müzesi’nin üst katı, Kent Arşiv Ofisi olarak tahsis edildi. İmza töreninde ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu, Prof. Dr. Erdoğan Aslan, Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir ve ALKÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Mehmet Ak da hazır bulundu.
ALANYA İLE İLGİLİ 106 BİN BELGE ARŞİVDE YER ALACAK
Proje kapsamında, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’nden alınan ve 106 bin görüntüden oluşan belgeler ile defterler kataloğunu, gerekli izinlerin alınmasından sonra proje kapsamında Alanya Belediyesi tarafından tahsis edilen binada Alanya halkının, kurumların, akademisyenlerin ve araştırmacıların hizmetine sunulacak.
REKTÖR KALAN: “BELGELER ZENGİN BİLGİLER İÇERİYOR”
Alanya’ya kazandırılan belgelerin, yöre ile ilgili yapılacak olan araştırmalarda zengin bir arşiv niteliği taşıdığını ifade eden Rektör Kalan, “Alaiye Sancağı ile ilgili belge ve defterlerden oluşan külliyatın çeşitli fon kodları içerisinde kayıtlı zengin bir içerikten oluşuyor. Belgelerde Payitahtta divan toplantılarında müzakere edilen iç ve dış meselelere ait siyasi, askeri, içtimai ve iktisadi kararların kaydedildiği Mühimme defterleri başta olmak üzere timar, gümrük, maliye, nüfus, vakıf gibi çeşitli kayıtları içeren Ruznamçe defterleri, Maliyeden Müdevver defterler, Maliye defterleri, Maliye Varidat defterleri, Maliye Varidat Temettuât defterleri, Maliye Ceride defterleri, Başmuhasebe defterleri, Evkaf defterleri, Nüfus defterleri, Tahrir defterleri, Ahkâm defterleri, Kamil Kepeci defterleri içerisinde yer alan hükümler Alaiye Sancağının sosyo-ekonomik durumunu aydınlatan zengin bilgiler içermektedir.” diye konuştu.
BAŞKAN YÜCEL’E TEŞEKKÜR
Konuşmasının devamında Rektör Kalan “Alanya’mız için bu önemli belgelere sahip çıkan Alanya Belediye Başkanımız Sayın Adem Murat Yücel’e çok teşekkür ederim. Kendisi çok kıymetli bir işe imza atmıştır. Bu belgelere yer tahsisi yapmak demek Alanya tarihine sahip çıkmak demektir. Bu vesileyle Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile Belediye çalışanlarına, belgelerimizi toplama ve tasnif çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Mehmet Ak’a, kurumlarımızın değerli yöneticileri ve çalışanlarına bir kez daha çok teşekkür ederim.” diye konuştu.
YÜCEL: “ALANYA’MIZIN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK HER PROJENİN DESTEKÇİSİYİZ”
Alanya’nın hem geçmişine hem de geleceği adına önemli bir projeye imza atmaktan büyük heyecan duyduğunu vurgulayan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel; “Böylesine güzel bir vesileyle bir araya gelmekten dolayı mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bizler geleceğe ışık tutan her projeyi aydınlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu tür çalışmalarımızda da Üniversitelerimiz bizlere yol gösteriyor. Şehrimizin her yönüyle vizyon ve misyonuna, değişim ve gelişimine çok katkı veriyorlar.” dedi.
“BİZE YOL GÖSTERECEK ÖNEMLİ BİR PROJE”
Kent Arşivi ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Adem Murat Yücel; “Osmanlı döneminden bu yana Alanya’mız ile ilgili 106 bin belgeyi, imzaladığımız bu projeyle bir araya toparlayacağız. Bu projenin, geçmişimizin ışığında geleceğimizin planlamasında bize yol gösterecek olan önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu projede başta sayın Rektörümüz, Rektör yardımcılarımız, ALKÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Mehmet Ak olmak üzere emeği geçen herkese şahsım ve bölge halkımız adına çok teşekkür ediyorum. Alanya’mıza hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.