Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) birleştirilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi. ALTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen meclis toplantısına Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer de katıldı. ALTSO Meclis Başkanı Metin Atalay’ın başkanlık ettiği toplantıda önce Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısı sonrası yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Odanın faaliyetlerini anlatan videonun katılımcılarla paylaşılmasının ardından konuşan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Bu ay faaliyetimiz çoktu. Hiç durmadık. Bugün Turizm İl Müdürü bizi ziyaret etti. Ondan aldığım veriler beni ürküttü. Veriler yüzde 25’in de altında. Geçen yıl 1milyon 697 bin Alman gelmiş. Bu yıl 211 bin gelmiş. Geçen yıl 3 milyon 865 bin Rus gelmiş. Bu yıl 483 bin Rus gelmiş. Genel olarak 12 milyon 810 bin turist gelmiş. Bu yıl 2 milyon 511 bin turist gelmiş. 10 milyon 311 bin açık var. Yani yüzde 20 ile çalışmışız” dedi. Hükümetin pandemi sürecinde destek verdiğini söyleyen Şahin, daha çok destek gerektiğini ifade ederek, acilen KGF desteği lazım. KGF çıkmazsa bu kışı çok zor geçiririz. Ekim ayında SGK ödemeleri var. Hükümet ve devlet olanakları ölçüsünde destek verecek. Geçen yıla göre 40 bin kişi işsiz. Her şeyi devletten beklememek lazım. Şu an piyasa çok kötü. İfadelerini kullandı.
Kaymakam Ürkmezer de, “Alanya’yı bir yandan tanımaya çalışırken öncelikle kurumları STK’ları beraber çalışacağımız kişileri tanımaya başladık. Bir yandan da Alanya’daki potansiyel nedir, nereye doğru evrilir diye bir altyapı çalışmasını oturtmaya çalışıyoruz. İnşallah hep beraber Alanya için elimizden ne geliyorsa 7-24 esasına göre çalışacağız. Bir insan tek başına bir şey yapamaz. Ne yaparsa ekip olarak yapar. Alanya için bir şey yapacaksak kalbi Alanya için atan, herhangi bir amaç gütmeden Alanya için çalışmaya hazırız. Bizim insanlara gitmemiz gerekiyor. Bugüne kadar olduğu gibi bizler alanda olacağız. Görevlerimizi çok daha etkili yapacağız. Bizim şu an devlet olarak ajandamızın bir numarasında Covid-19 ile mücadele var. Alanya özelinde de yapılması beklenen bazı çalışmalar vardı. Onları planladık. Devletin Ankara’dan yaptığı çalışmaları Alanya’da uygulamaya çalışıyoruz. Bir taraftan Alanya özelinde yaptığımız çalışmalar var. Biz iyi durumdayız ama bizim için herkes çok önemli. Bir vatandaş bile bizim için çok önemli. Bir vatandaş bile bu hastalığa yakalanmasın. Biz önceden 100 işletme denetlerken şimdi bu rakam günlük 500-600’ün üzerine çıktı. Bizim amacımız öncelikle rehberlik etmek. Buna yoğun olarak devam edeceğiz. Alanya’da tüm Türkiye’de olduğu gibi maske takmak zorunlu hale geldi. İnsanlara bunu anlatmak gerekiyor. Amacımız maske takmanın önemini anlatmak. Genelde uyarıyoruz ama ceza yazacağız. İnsanları uyarıyorum, sizler de gittiğiniz işletmelerde insanları uyarın. Denetimlerimiz artarak devam edecek. Her gün 700 civarında insanın kapısını çalıyoruz. Evde misin, değil misin diye soruyoruz. Evde değilse Antalya’daki yurda gönderiyoruz. Geçen hafta Alanya’dan 3 kişiyi Antalya’ya gönderdik” dedi. Ürkmezer, Alanya’da korona virüs vakalarının artış gösterdiğine değinerek Alanya’da 700’e yakın kişinin evlerinde karantinada olduğunu belirtti.
“CEZA YAZMAK ZORUNDAYIZ”
“Tüm uyarılarımıza rağmen Covid-19 tedbirlerine uymamakta ısrar eden kişi ve işletmeleri cezalandırmak zorunda kalıyoruz” diyen Kaymakam Ürkmezer, geçtiğimiz son 3 haftada Alanya’da 500’ün üzerinde vatandaşa maske cezası uyguladıklarını ifade etti. Alanya’da açık alanda maske takma zorunluluğunun devam ettiğini ifade eden Ürkmezer, denetimlerin aralıksız süreceğini belirterek vatandaşlara maske, sosyal mesafe uyarılarını yineledi. Pandemi sürecimde turizme ilişkin de konuşan Kaymakam Ürkmezer, Alanya bildiğinin daha ötesinde. Alanya’da sadece turizm yok. Tarım da var. Üretim olarak BŞB, Alanya Belediyesi ve Tarım Müdürlüğü ile birlikte tarım anlamında önemli çalışmalar sürdürülüyor. Burada kültür de çok önemli. Şu anda 179 otel açık. Turizmde yaşanan sıkıntı tüm dünyada yaşanıyor. Bütün dünya Avrupa, Amerika aynı sıkıntıdan çok muzdarip. Turizmde, istihdamda yaşanan sıkıntıların önüne geçmeliyiz. Sosyal anlamda baktığımda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve SYDV Alanya’da bütün sıkıntı yalayanlara temas etmeye çalışıyoruz. 30 milyon liranın üzerinde ilçede yaşayanlara nakdi yardım sağladık. Tarihi Alanya Kalesi’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girmesi gerekiyor. Bu konuda nerede sıkıntı yaşanıyorsa bunu birlikte aşmak gerekiyor. Kültür turizmini burada geliştirmek gerekiyor. 12 ay yaşayan turizm için kültür turizmi çok önemli. UNESCO konusu olursa çok iyi gelişmeler olacak” ifadelerini kullandı.