enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9959
EURO
38,0305
ALTIN
2.827,53
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
30°C
Antalya
30°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

İspir fasulyesi AB yolunda

İspir fasulyesi AB yolunda
REKLAM ALANI
18.11.2017
1.398
A+
A-

2012 yılında Türk Patent Enstitüsünden aldığı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile alarak markalaşan İspir fasulyesi, Türkiye’nin bir çok ilinde satıldığı gibi şimdi de AB yolunda.

Erzurum’un İspir İlçesinin yaklaşık 90 köyünde binlerce kişinin geçim kaynağı haline gelen İspir fasulyesi her sene yaklaşık 200 ton olarak üretiliyor. Fasulyenin İspir halkı için önemini ve var oluş hikayesini anlatan, İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu,2008 yılında oda olarak İspir fasulyesinin tescili için başvurudabulunduklarını belirterek, “İspir fasulyesi için 2012 yılında tescil ruhsatımız tamamlandı, 2013’te de Bakliyat Eleme ve Paketleme Fabrikası’nda paketleme yaparak Türkiye’de paketli şekilde satışına başladık.” dedi.
İlçedeki çoğu köyde İspir fasulyesi üretildiğini dile getiren Feyizoğlu, “Fasulyemiz ilçedeki yaklaşık 90 köyde üreticilerce yetiştirilip satışa sunuluyor, yaklaşık 12 bin kişinin geçim kaynağı oldu. İlçe halkının yüzde 80’i, geçimini yılda ortalama 200 ton üretilen İspir fasulyesinden sağlıyor.” diye konuştu.
Satışlarla ilgili bir sıkıntıları bulunmadığını, ancak İspir fasulyesi adı altında başka ürünlerin piyasaya sunulduğunu anlatan Feyizoğlu, şöyle konuştu:
“Vatandaşlarımızdan doğrudan üreticiden ya da büyük marketlerde satılan paketlenmiş İspir fasulyesini almalarını istiyoruz. İspir fasulyesi kabuk atmaz, erken pişer ve proteini fazladır. Bu söylediklerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve bilimsel olarak çalışması yapılarak tescillenmiştir.”

İSPİR FASULYESİ AB YOLUNDA
Feyizoğlu, İspir fasulyesinin ihraç edilebilmesi için kısa süre önce Avrupa Birliği’ne (AB) müracaat ettiklerini kaydetti.
İspir fasulyesi 12 bin kişinin geçimini sağlıyor

İlçede esnaflık yapan Bayram Araz da aylık ortalama 500 kilogram İspir fasulyesi sattığını aktararak, “Burada yöresel ürünler satmaktayız, işlerimiz şükürler olsun çok iyi. Önemli olan üründe kalite olması. Vatandaşlarımız sahte ispir fasulyesi satanlara kanmasın” şeklinde konuştu.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.