enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5091
EURO
36,1663
ALTIN
2.975,45
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
21°C
Antalya
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Salı Açık
17°C

Dr. Sağlam “Diyabete dikkat”

Dr. Sağlam “Diyabete dikkat”
REKLAM ALANI
A+
A-

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet rahatsızlığı Dünya’da ve Ülkemizde giderek artmakta ve çağın hastalığı olarak gösterilmektedir. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Sağlam, bu duruma dikkati çekerek şeker hastalığındaki artışın özellikle paketlenmiş gıdalar ve hızlı yaşam temposu olduğunu söyledi ve vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

DİYABET HASTALIĞI NEDİR? 

Diyabet hastalığının önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Hatice Sağlam bu hastalıkta diyet, egzersiz ve medikal tedavinin önemine dikkati çekti. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sağlam; ”Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır.  Diyabet tanısı almış hastalarımızın mutlaka 3 ile 6 ay aralıklarla İç Hastalıkları Uzmanına veya Endokrinoloji Uzmanına kontrole gitmeli, düzenli takiplerini yaptırmalıdırlar. Diyabet hastalığı aslında bir piramit şeklindedir. Piramittin il ayağında şeker hastaları öncelikle beslenme şeklini düzeltmeli diyetisyen kontrolünde olmalıdırlar. Diyet programından sonra da fiziksel aktivitesini artırmaları gerekmektedir. Son olarak ise medikal tedavi ile hastalığını kontrol altında tutmalı, düzenli takiplerini yaptırmalıdır. Kronik bir rahatsızlık olan diyabet hastalığında hasta ve hekim koordineli bir şekilde çalışmalıdır.” dedi.

KİMLER DİYABET ŞÜPHESİ DUYMALIDIR?

Diyabetin habercisi olan belirtileri sıralayan Dr. Hatice Sağlam, ”Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, ağız kuruluğu, ağız kuruluğuna istinaden çok su içme isteği, aşırı derecede kilo kaybı, terleme, halsizlik, ellerde ve ayaklarda yanma uyuşma hissi şeker hastalığının habercisi olabilmektedir.” ifadesini kullandı. Uz. Dr. Sağlam: ”Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, şişmanlık, genetik yatkınlık şeker hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır. 2 çeşit diyabet hastalığı vardır. Tıp 1 dediğimiz çocuklarda ve gençlerde görülmekte, insülinin tamamen yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Tip 2 dediğimiz erişkin tipi diyabettir. Ancak son dönemlerde artan obezite yaşının erken dönemlere kayması nedeniyle gençlerde de görülmeye başlamıştır. Unutmayın kendinizin en iyi doktoru yine sizsiniz. Sağlığınıza özen gösterin. Yarını değiştirmek için bugünden harekete geçin.” diyerek sözlerini noktaladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.