enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2867
EURO
37,2083
ALTIN
2.979,97
BIST
9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
26°C
Antalya
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
26°C

Yo Yo Sendromu

26.10.2023
55
A+
A-

Günümüzde bireyler fazla kilolarından kurtulmak, ideal bedenlerine ulaşabilmek amacıyla birçok yöntem denemesinde bulunmaktadırlar. Bilinçsiz ve kontrolsüz her durumun bedene olumsuz etkisi olduğundan söz etmek mümkündür. Bu durumun temel örneklerinden birisi olan Yo-Yo Sendromuna değinmek gerekirse;

 

Yo-Yo Sendromu kişinin sürekli kilo alıp verme döngüsü içerisinde olması durumudur. Kişi düşük kalorili diyetler, diüretik takviyeler, detoks denemeleri vb. yöntemlerle istediği kilo kaybını sağlar ancak sonrasında bu beslenme biçimini devam ettiremedikleri durumda yeme atakları beraberinde verilen kiloları kolayca geri alma durumu söz konusudur. Yo-Yo Sendromunun görüldüğü bireyler kısa sürede kilo vermek amacıyla düşük kalorili vb. diyet kilo verme yöntemi denemeleri sonucunda istedikleri kiloyu vermektedirler ancak bu durum uzun vadede kalıcı sonuç vermemektedir. Bu sendroma sahip bireyler kısa sürede verdikleri kiloyu geri alma eğilimindedirler. Yo-Yo etkisiyle beraber vücut kitle indeksinde artışla beraber tip 2 diyabet gibi birçok hastalık ön plana çıkmaktadır. Kişiyi metabolik, fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik yönden oldukça olumsuz etkilemektedir. Hastalıklara karşı direncin düşmesine ve birçok hastalık durumunun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda Yo-Yo Sendromu sebebiyle metabolizma yavaşlar, vücut yağ dokusunda artış olurken kas dokusunda azalmadan söz edilebilir, yüksek tansiyon, kap damar hastalıklarında artış durumundan da bahsetmek mümkündür.

Yo-Yo sendromunda birçok faktör etkili olabilmektedir. Bu faktörlerden bazıları;

Sürekli diyet yapıp sonrasında yarıda bırakmak

Aşırı düşük kalorili diyet denemeleri

Diüretik ilaç takviye vs. kullanmak

Uzman desteği almadan popüler diyet listeleri denemeleri

Duygu durum bozuklukları

Psikolojik sebepler

Ani yeme atakları

Uzun süre aç kalmak

Düzensiz beslenmek

Abur-cubur atakları

Gereğinden fazla beslenmek (dengesiz beslenme durumu)

Sürekli atıştırmak gibi sebepler Yo-Yo Sendromunda etkilidir diyebiliriz.

Bilinçsiz uygulanan diyet yöntemleriyle de beraber açlık bilinci oluşur ve vücut kendini korumaya alır tüketilen her besini depolamaya başlar diyebiliriz. Bu durum sonucunda kişinin öncelikli olarak metabolizması yavaşlar bunu yağ oranında artış takip eder. Enerji alımındaki bu dengesizlikler sonucu vücut kas dokusunda azalma olduğundan vücut görüntüsünde deformasyondan söz edilebilir.

Yo-Yo Sendromu;

Tip II Diyabet

Kardiyovasküler hastalık

Obezite gibi hastalıkların riskini oldukça arttırmaktadır.

Bu durumun oluşmaması için yapılması gerekenlere değinmek gerekirse;

Diyetin sadece zayıflama aracı değil yaşam tarzında değişiklik sağlıklı ve dengeli beslenme durumu olduğunun benimsenerek uygulanması gerekmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme ön planda olmalıdır.

Kısıtlı diyetler uygulanmamalı kişi aç kalmamalıdır.

Sağlıklı ve ideal yağ kaybı önemlidir bu sebeple egzersiz hayata dahil edilmelidir.

Su tüketimine dikkat edilmelidir.

Şok diyetlerden kaçınmalı popüler diyet denemeleri yapılmamalı mutlaka bir uzmanla çalışılmalıdır.

İlaç takviyeleri kullanılmamalı Hipokrat’ın dediği gibi besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI