enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
14°C
Antalya
14°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Açık
15°C
Salı Açık
16°C
Çarşamba Açık
18°C

Konumuz Bağışıklık

06.10.2023
71
A+
A-

Mevsim Geçişlerinde Beslenme

Yaz aylarını geride bıraktığımız soğuk kış günlerine adım adım yaklaştığımız sonbahar döneminde hem mevsim geçişleri bu sebeple hava değişimleri hem de okulların açılması, işlerin yoğunlaşması, tatil sezonunun kapanması beraberinde hastalıkların görülme riskini arttırıyor. Özellikle soğuyan havanın etkisiyle grip, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıkları öncülük ederken gündüzlerin kısalıp gecelerin uzamasıyla da sindirim ve beslenme sürecimizdeki değişikliklerden de söz etmemiz mümkün oluyor.

Mevsim değişikliğiyle önce su tüketimi ihmal edilmeye başlamakta buna ek olarak gece yemeleri eklenmekte ya da beslenme durumu tamamen sekteye uğramaktadır. Öncelikli olarak su tüketimi azaltılmamalı ortalama olarak günde 2-2.5 lt su tüketilmelidir. Beslenmedeki değişiklikler kısa süreli normal kabul edilmektedir ancak bağışıklığın düşmemesi ve metabolik bozulmaların olmaması için bu değişiklikler kısa süreli olmalı uzun süreli öğün atlamaları düşük kalorili beslenmelerden kaçınılmalıdır.

Hastalıklardan korunmak amacıyla yapmamız gereken bazı temel durumlara değinmek gerekirse;

Günlük su içimi aksatılmamalı (minimum 2 litre)

Yeteri kadar C vitamini tüketilmeli (Portakal, Greyfurt, Kivi, Limon vb.)

Probiyotik içerikli ürünler tüketilmeli (Yoğurt, Ayran, Kefir vb.)

Vitamin içeriği bakımından antioksidan kaynağı olan A,C,E vitamin içerikli besinler tüketilmeli

Mineral içeriği olarak Magnezyum, Selenyum, ve Çinkoya ağırlık vererek bağışıklığımızı destekleyebiliriz.

A vitamininden zengin besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, yumurta, süt ve ürünleri, domates, karaciğer gibi besinler A vitamini içeriği yönünden zengin besinlerdir.

C vitamininden zengin besinler: Portakal, limon, kivi, greyfurt, ananas, brokoli gibi besinler C vitamini içeriği yönünden zengin besinlerdir.

E vitamininden zengin besinler: Avokado, badem, lahana, ıspanak, kuşkonmaz, fıstık, zeytinyağı gibi besinler E vitamini içeriği yönünden zengin besinlerdir.

Magnezyum içeriği zengin besinler: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kurubaklagiller gibi besinler magnezyum içeriği bakımından zengin besinlerdir.

Selenyum içeriği zengin besinler: Sarımsak, soğan, et ürünleri, deniz ürünleri, böbrek gibi besinler selenyum içeriği bakımından zengin besinlerdir.

Çinko içeriği zengin besinler: Bulgur, balık, süt, karaciğer, süt, yumurta, ceviz, elma, kurubaklagiller çinko içeriği bakımından zengin besinlerdir.

Hastalıklardan korunmak ve dengeli bir geçiş sağlamak için mutlaka antioksidan içeriği bakımından zengin besin ögelerinin tüketimine önem vermeliyiz. Ana yemeklerimizde salata muhakkak bulunmalı salatalar limon ve zeytinyağı ile zenginleştirilmeli ara öğünlerimizde meyvelerden C vitamin içeriği yönünden yüksek besinler tercih edilmeli bağışıklık desteklenmelidir.

Günlük olarak kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çaylarından rezene, yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı alternatifleri bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı olacaktır. Kış aylarına geçişle beraber hareket oranlarımızda düşüş olması sebebiyle metabolizmamız yavaşlamaya başlayacaktır. Metabolizma hızını korumak ve mevsim geçişinde oluşacak etkileri azaltmak için mevsim sebzelerine ve meyvelerine

beslenmemizde yer vermemiz mevsime uygun taze sebzelerin tüketilmesi metabolizmayı destekleyici etkiye sahiptir. Son olarak hareket oranımızın düşmeye başladığı bu dönemde günlük yapacağımız 30-40 dakikalık yürüyüşler hem metabolizmayı hem psikolojiyi hem de genel sağlığı destekleyici etkiye sahiptir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI