enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4847
EURO
36,2367
ALTIN
2.960,31
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
20°C
Antalya
20°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Açık
16°C

Laktoz İntoleransı

01.10.2023
74
A+
A-

Laktoz intoleransı dünya genelinde sık karşılaşılan sindirim bozuklukları arasında yer almaktadır. Laktoz süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan disakkarit yapıdaki doğal şekerdir. Laktoz sindirim sistemine girdikten sonra laktaz enzimi yardımıyla parçalanarak glukoz ve galaktoza ayrılır ancak laktaz enziminin eksikliği ya da tam işlevini yerine getirememesi sebebiyle laktoz parçalanamaz ve bu duruma biz laktoz intoleransı deriz. Genel olarak tanımlamak gerekirse laktoz intoleransı süt ve süt ürünlerini sindirememek veya sindirimde güçlük yaşama durumu diyebiliriz. Ortalama olarak araştırmalar gösteriyor ki her 10 kişiden 1’inde laktoz intoleransı durumu söz konusu.

Laktoza intoleransımız olduğunu

anlamamız için bazı belirtilere dikkat etmemiz gerekir;

Mide de şişkinlik

Karın ağrısı

Karın krampları

Kilo kaybı

Bulantı ve kusma

İshal

Beslenme bozukluğu

Gaz gibi bazı belirtileri vardır.

Laktoza intoleransımızın olup olmadığını anlamak için ilk olarak beslenme düzeninden bir süre laktoz içeren süt ve süt ürünleri çıkartılır bu süreçte oluşan değişiklikler takip edilir. Ardından 2-3 gün süt ve süt ürünleri tekrar beslenmeye dahil edilir. Kişide laktoz intolerans belirtilerinin oluşup oluşmadığı gözlenir. Bu tespit yöntemleri arasından en kolay olanıdır ek olarak kan tahlili yoluyla, hidrojen nefes testi gibi yöntemlerle de bu durum tespit edilebilmektedir. Hidrojen nefes testinde test yapılacak kişiye içinde laktoz bulunan bir içecek içiriliyor. Sonrasında nefes içindeki hidrojen seviyesi ayarlanan zaman aralıklarında ölçülüyor. Hidrojen gazı laktoz sindirilemediğinde meydana geliyor, bu sebeple yüksek nefes hidrojeni laktozu sindirmekle ilgili sorunları işaret ediyor.

Laktoz intolerans testiyle de test yapılacak kişiden laktoz içeren bir içecek içmeden önce ve sonra kan örnekleri isteniyor. Kandaki şeker ölçülüyor. Değişmeyen düzeyler laktoz sindirim problemlerini gösteriyor.

Tedavisi ise laktoz içeren besinleri hayatından elimine etmesiyle sağlanmış oluyor. Çok ciddi problemi olmayan bireyler laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketimini tercih edebiliyorlar. Çok hassas kişilerde örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile olumsuz etki oluşturabilmektedir. Bu sebeple tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI