enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
19°C
Antalya
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Açık
15°C
Pazartesi Açık
16°C

İnsülin Direnci

03.09.2023
107
A+
A-

İnsülin direnci kas ve yağ dokusu gibi yapılar başta olmak üzere biyolojik yanıtta meydana gelen bozulmayı ifade etmektedir. Hücrelerin enerji için kandaki glukozu kullanamamaları bu yüzden pankreasın kanda artan glukozu tölere etmek oluşan direnci kırmak için daha fazla insülin üretmesi olarak özetleyebiliriz. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme, işlenmiş gıdalar ve hareket azlığı nedeniyle görülme sıklığı artan insülin direnci pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkarırken, kilo verememenin arkasında yatan önemli sağlık problemleri arasında yer alıyor.

İnsülin direncinin sebebiyet verdiği hastalıklar;

Çok yüksek kan şekeri,
Çok düşük kan şekeri, yani hipoglisemi,
Kalp krizi,
İnme, yani felç ya da kısmi felç,
Böbrek hastalıkları,
Göz bozulması ve görme problemleri,
Kanser,
Alzheimer hastalığı,
Prediyabet,
Tip 2 Diyabet

Bazı önemli noktalara dikkat etmek ve yaşam tarzında yapılacak birkaç küçük değişiklik insülin direncini dengelemek için yeterli olabiliyor. İnsülin direncinin belirtilerine değinecek olursak;

Hızlı ve aşırı kilo alımı
Karaciğer yağlanması
Vücut direncinde azalma
Sabahları yorgun uyanma
Cilt renginde koyulaşma
Tatlı krizleri
Soğuk terleme, üşüme, el ve ayak titremesi
Kilo vermede zorlanma
Adet düzensizliği

İnsülin direncini kan tahlili yoluyla tespit etmek mümkündür. İnsülin direnci olan bireylerin sağlıksız yağ türlerini, şekeri, basit karbonhidratları, işlenmiş gıda tüketimini sınırlandırmaları gerekmektedir. Beslenmelerine badem, siyah meksika fasulyesi, brokoli, mercimek ve yulaf ezmesi lif bakımından zengin, derisiz tavuk veya hindi eti, ton balığı, hamsi, somon gibi balıklar, az yağlı peynir ve yumurta akı ile fasulye, mercimek ve fındık ezmesi gibi bitki kökenli proteinler insülin direncini azaltmada daha faydalı olduğu için eklenmesi önerilir.

İnsülin direncinin tedavisinde tüm besin ögelerini içeren yeterli ve dengeli beslenebildikleri bir program olmalıdır. İnsülin direnci olan bireylerin yeme ataklarının önüne de geçmek için beslenmelerinde ara öğünler olmalıdır. Basit karbonhidratların tüketimi kısıtlanarak kompleks karbonhidratların tüketimi arttırılmalıdır. Egzersiz ve uyku düzeni de insülin direncini olumlu yönde etkilemektedir. İnsülin direncinin olumlu düzeylerde seyredebilmesi açısından büyük ölçüde beslenmeyi düzeltmeye ek olarak günlük minimum 30 dakikalık yürüyüş ve basit egzersizler etkili olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI