Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü Öğretim Görevlisi Anna Maria Bielecka, Türkiye’de ve dünyada toplam 150 uluslararası kurumun temsilcilerinin katıldığı, Avrupa Gençlik Yılı (EYY) Forum kapsamında düzenlenen panelde konuştu.
Gençlerin Avrupa konusunda fazla bilgiye sahip olmadığını dile getiren Bielecka, “Gençler, yurt dışında kazanabilecekleri becerilerin farkında değiller. 2023 yılında farkındalık yaratma kampanyaları, bilgilendirme toplantıları gibi çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Erasmus Plus Koordinatörlüğü ve Eurodesk Türkiye işbirliğinde düzenlenen foruma; Gençlik Çalışanları, Gençlik Eğitmenleri, Gençlik Liderleri, Gençlik Proje Yöneticileri, Gençlik Politika Yapıcıları, Gençlik Koçları, Gençlik Araştırmacıları, Gönüllüler katılım gösterdi. Forumda sırasında seçkin konuşmacılar ve panelistler bilgilerini paylaştı.
AVRUPA2022 GENÇLİK YILIYDI
2022 Avrupa Gençlik Yılı Kapsamı’nda düzenlenen forum hakkında bilgiler aktaran Bielecka, “Alanya HEP Üniversitesi olarak, Türkiye’de 90 toplamda 150 kurum temsilcilerinin katıldığı Avrupa Gençlik Yılı (EYY) Kapanış konferansında bilgi ve tecrübelerimizi paylaştık. Gençliğin önemine ışık tutan bir forumdu. Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen fuarda, gençlik projelerinin anlatılması için de önemli bir fırsattı. Biz Alanya HEP Üniversitesi olarak, her zaman gençlik çalışmalarına katkılar sağladık ve onların çalışmalarını gerçekleştirmede öncü davrandık. Hedef kitlemiz olan gençlere karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz. Sadece resmi öğrenme yoluyla değil, aynı zamanda yaygın ve resmi olmayan öğrenme yoluyla da bilgilendirmeye, teşvik etmeye ve rehberlik etmeye çalışıyoruz. Projelerimiz aracılığıyla bölgedeki gençleri (sadece öğrencilerimizi değil) ve genel olarak gençleri (ulusal ve uluslararası düzeyde) etkilemek istiyoruz. Diğer yerel ve ulusal kuruluşlara, STK’lara ve yüksek öğretim kurumlarına da örnek teşkil etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“PEK ÇOK GENÇ AVRUPA İLE TANIŞTI”
Alanya HEP Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Anna Maria Bielecka, Erasmus programına 2018 yılında dâhil olduklarını, bu süre zarfı içerisinde pek gence yurt dışı olanakları hakkında bilgiler aktardıklarını söyledi. “2020 yılında Avrupa Dayanışma Programına dâhil edildik. Polonya ve İtalya’dan gelen 24 gence ev sahipliği yaptık, 15 genci Portekiz’e 15 genci Polonya’ya gönüllü olarak yolladık” diyerek gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Bielecka, şöyle devam etti: “Proje faaliyetlerimiz ile çevre koruma ve sosyal sorumluluk konularında farkındalık yarattık. Ayrıca sağlıklı ve aktif yaşam tarzını, kapsayıcılığı destekledik ve katılımcı gençlerin kişisel gelişimlerini teşvik ettik. 2022 yılında Eurodesk Temas Noktası başvurumuz kabul edilmiştir. 106 tane Eurodesk Türkiye Temas Noktaları, TC. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından, gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermekle yetkilendirilmiş kuruluşlardır. Eurodesk Temas Noktası olarak Erasmus Günleri, bilgilendirme toplantıları, konserli festivaller, çalıştaylar ve seminerler düzenliyoruz. Avrupa Birliği’nin gençlere sunduğu fırsatlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan gençleri çekmeye ve dâhil etmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizi, yerel gençleri, yerel kurum ve kuruluşları etkilemek istiyoruz. Bilgi olmadan katılımın olmayacağına inanıyoruz. 2022 yılı Avrupa Gençlik Yılıydı. Faaliyetler pandemi sonrası gerçekleştirildi. Belirli bir tema olmadan genel olarak gençlere odaklandık. Gençlerin öğrenmeleri, fikirlerini paylaşmaları, insanlarla tanışmaları ve seslerini duyurmaları için fırsatlar yaratmak için elimizden geleni yaptık.”
“GENÇLER FIRSATLARININ FARKINDA DEĞİL”
2023 yılının Avrupa Beceriler Yılı olarak kabul edildiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Anna Maria Bielecka, gençlerin yurt dışında kazanabilecekleri pek çok becerileri olduğuna dikkat çekti. “Gençler yurt dışında kazanabilecekleri becerilerin farkında değiller” diyen Bielecka,”2023 yılında farkındalık yaratma kampanyaları, bilgilendirme toplantıları gibi çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Sadece hard skills olarak adlandırılan eğitim veya öğretim yoluyla kazanılan becerilerden değil soft skills olarak adlandırılan günlük yaşamdan ve deneyimlerden elde edilen doğal becerilerden de bahsedeceğiz. Topluma, demokrasiye ve işgücü piyasasına tam olarak dâhil olmak için beceri geliştirme ve kişisel gelişimin önemini vurgulayacağız. AB’nin gençlere sunduğu çeşitli fırsatları tanıtacağız, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı Projelerine katılmanın faydalarını anlatacağız” ifadelerini kullandı.