enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
20°C
Antalya
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR EĞİTİM PROJESİ 

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR EĞİTİM PROJESİ 
REKLAM ALANI
16.08.2021
426
A+
A-

Alanya HEP Üniversitesi ve Patika Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen bilimsel araştırma projesi kapsamında, KOVİD-19 sürecinin görmeyen ve çok az gören öğrencilerin eğitimine yansımaları araştırıldı. Görme engelli öğrencilere yönelik bir öğrenme ortamı tasarlanarak, üniversite kütüphanesinde hizmete açıldı.

UZAKTAN EĞİTİMİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Alanya HEP Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul; projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi ile proje de görev yapan araştırmacılara ve projeye destek veren Patika Derneği’ne teşekkür eden Prof. Dr. Özkul; “Eğitim alanındaki gelişmeleri yakından takip eden üniversitemiz fiziksel erişilebilirlik açısından örnek bir kampüse sahiptir. Ancak gittikçe dijitalleşen dünyada çevrimiçi eğitim ortamlarının da erişilebilir olması bir zorunluluktur. Bu ihtiyaç KOVİD-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar ve zorunlu uzaktan eğitim sürecinde daha net anlaşılmıştır. Uzaktan eğitimde öğrenme -öğretme etkinliklerinin internet ortamında yapılması ve büyük ölçüde görsel öğeler içermesi görmeyen ve az gören öğrencilerin eğitime erişimlerinde ilave zorlukları da beraberinde getirmiştir. Gerçekleştirilen bu araştırmada görmeyen veya çok az gören bir öğrencinin öğretim elemanına ve eğitim kaynaklarına kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan erişilebilmesine olanak sağlayacak bir yazılım donanım çerçevesi oluşturulmuştur. Bu projenin uzantısı olarak eğitim içeriklerinin ve ders materyallerinin de erişilebilir nitelikte hazırlanması zorunluluğuna da dikkat çekmek isterim. Artık dijital teknolojiler ve çevrimiçi öğrenme her türlü eğitimin ayrılmaz bir bileşeni olacaktır ve eğitim materyalleri ve süreçleri özel gereksinimli öğrenciler dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Proje aynı zamanda Üniversite – Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinin de güzel bir örneği olmuştur. Bu projede bizimle işbirliği yapan Patika Derneğine teşekkür ediyorum ve bu tür çalışmaların devamını diliyorum” diye konuştu.

GÖRME ENGELLİLERE EĞİTİM FIRSATI SUNUYOR

Görme engelli ve az gören öğrencilere erişilebilir eğitim fırsatı sunan eğitim hakkında açıklamalarına devam eden Prof.Dr. Ali Ekrem Özkul; “ Proje kapsamında yapılan araştırmalar çerçevesinde görme engelli ve az gören öğrencilere erişilebilir eğitim fırsatı sunan “Tam Donanımlı Sesli ve Büyütmeli Çalışma İstasyonu” oluşturulmuştur. Bu istasyon sayesinde %100 Görme Engelliler sesli olarak ve %40-%95 arasında az gören öğrenenler de hem sesli hem büyütmeli ve hem de görme kabiliyetlerine göre kontrast ayarları yaparak bilgisayarın tüm olanaklarından görenler gibi yararlanabilmekte ve eğitimde fırsat eşitliğine ulaşabilmektedirler. Ayrıca istasyonun kamerası sayesinde görme engelli öğrenciler basılı kaynaklardan da kimseden destek almadan yararlanabilmektedir. Dünya genelinde birçok kurumda kullanılan bu sistemin görme engellilerin bilgiye tam ve doğru ulaşmasına yardımcı olmasının yanında görme engellilerin daha etkili ve verimli çalışmasını sağladığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

FARKLI KARİYER OLANAKLARINA SAHİP OLMASINI UMUYORUZ

30 Temmuz 2021 tarihinde proje sonuç raporunu sunan proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi yaptığı açıklamada:

Üniversitemizde engelli öğrenciler için 2 yıldır yapılan fiziksel erişilebilirlik düzenlemelerinin yanında eğitimde erişilebilirlik adına önemli bir adım olan böyle bir projede görev almaktan mutluluk duyuyorum. Şuan üniversitemizde görme engelli öğrenci olmamasına karşın gerçekleştirilen bu proje sayesinde Alanya’da yaşayan tüm görme engellilerin eğitim etkinliklerine ve bilgiye erişimlerine katkı sağlamayı umuyoruz. Kentimizde yaşayan ve farklı kademelerde eğitim gören veya bireysel olarak araştırma yapmak isteyen görme engelliler ve az gören bireyler Üniversitemizde oluşturulan bu platformdan yararlanabileceklerdir. Türkiye’de birçok kurum ve kuruluşta görme engellilerin çalışma hayatında etkin olarak yer almasını destek olan bu platformun Alanya’da da olması ile görme engellilerin kendilerini geliştirerek iş hayatında farklı kariyer olanaklarına sahip olmasını umuyoruz.”şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

ÇOK YARARLI BİR ÇALIŞMA

Proje kapsamında istasyonunun deneyen 8. Sınıf öğrencisi Mustafa Karadede uzaktan eğitimde bilgisayarı başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan kullanabilmenin, eğitim etkinliklerinde kendi kendine yetebilmenin tüm görme engelliler gibi kendisi için de çok önemli olduğuna vurgu yaptı, istasyonun bu özgürlüğe olanak vermesinden dolayı çok yararlı olduğunu dile getirdi.

REKLAM ALANI