enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5366
EURO
36,1636
ALTIN
2.956,01
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
19°C
Antalya
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Açık
16°C
Pazartesi Açık
16°C

GIDA FİYATLARI DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE ARTIYOR.

GIDA FİYATLARI DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE ARTIYOR.
REKLAM ALANI
19.11.2018
1.250
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyatları Endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 düşüş kaydederken, geçen yılın aynı dönemine ise yüzde 7.4 geriledi. Türkiye’de ise dolar kurundaki artış ve ekonomik kriz sebebiyle tüm gıda ve tarım ürünü fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı.

 FAO Hububat Fiyat Endeksi, ABD’deki yüksek mahsul beklentilerinin ihracat fiyatlarını düşürdüğü beklentisiyle mısırın önderliğinde yüzde 2,8 düştü. Uluslararası pirinç ve buğday fiyatları da ay boyunca düştü. FAO Bitkisel Yağlar Fiyatları Endeksi, sekizinci ayında düşüş trendini sürdürerek yüzde 2,3’lük gerileme sonucu 3 yılın en düşük seviyesini gördü. Palm yağı fiyatlarında keskin düşüş gözlendi.

FAO Süt Ürünleri Endeksi, Eylül ayında gerilemeye devam ederek yüzde 2,4 düşerken, azaldı. Et Fiyatları Endeksi de Ağustos ayında revize edilen değerinin altında seyretti. FAO Şeker Fiyat Endeksi geçen aya göre yüzde 2,6 artarken, Eylül 2017 seviyesinin ise yüzde 21 altında seyrediyor. FAO’nun Tahıl Arz ve Talep Raporu’na göre bu yılki küresel tahıl üretimine ilişkin tahminler, 2017’nin en yüksek seviyesinin yüzde 2,4 altında olmak üzere 2 milyar 591 milyon ton seviyesinde.

Avustralya ve Kanada’da azalan yağışların buğday verimini düşürmesi beklenirken, Cezayir ve Rusya Federasyonundaki yüksek verimin söz konusu düşüşleri dengeleyeceği tahmin ediliyor. ABD mısır üretiminde ikinci en yüksek seviyeye ulaşırken Rusya’da aşağı yönlü revizyon yaşanması söz konusu üründe de dengelenmenin sağlanacağı şeklinde yorumlanıyor. Rapora göre küresel pirinç üretiminin yüzde 1,3 oranında artması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’de ise gıda fiyatları yükseliş trendinde. TÜİK eylül ayı enflasyon verilerine göre gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 6,4 yükselirken, yıllık bazda yüzde 27,7 seviyesini gördü.  Mevcut veriler ışığında Türkiye’de gıda fiyatları küresel gıda fiyatlarının yüzde 35 üzerinde artıyor.

Kaynak: Bloomberg HT

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.